Uw therapeut is er van overtuigd dat bewegen een belangrijk onderdeel is van een gezonde levensstijl en gaat daarom een groot avontuur aan. 

Op één April gaat ze vertrekken vanuit Epe voor een voetreis naar Rome. De Praktijk is daarom gesloten van 15 maart tot 15 september.

logo neurovisie

Neurotransmitter bepaling

Wat zijn neurotransmitters?

Ons brein is een geavanceerde controlekamer binnen ons lichaam, waarvoor een optimale gezondheid nodig is om alle systemen goed met elkaar te kunnen laten samenwerken.

Ons brein is de grootste generator van elektriciteit in het lichaam en functioneert zo ongeveer als een dataprocessor. Voltage, snelheid, ritme en synchronisatie zijn de vormen waarmee we de levering van de elektriciteit aan het lichaam kunnen bepalen en zijn zichtbaar te maken in de vorm van hersengolven, te weten de Bèta, Alfa, Theta en Delta golven.

Neurotransmitters zijn de belangrijkste signaalmoleculen, die als chemische boodschapper fungeren. Zij zorgen ervoor dat de elektriciteit overgebracht wordt naar de rest van het lichaam.

De vier belangrijkste neurotransmitters zijn Dopamine, Acetycholine, GABA (en glutamaat) en Serotonine.

Dopamine wordt gemaakt uit het aminozuur tyrosine, wat gevormd wordt uit phenylalanine. Dopamine stimuleert het metabolisme en beïnvloed lichaamsfuncties die gerelateerd zijn aan vermogen, waaronder b.v. hartslag en bloeddruk. Het heeft invloed op het verlagen van de hormonen van de hypofyse, zoals prolactine, groeihormoon en TRH. Hiermee heeft dit hormoon indirect invloed op de stofwisseling, hormoonhuishouding, het immuunsysteem en de vet- en glucosestofwisseling. Dopamine is cruciaal in het beloningssysteem, creëert focus, enthousiasme en motivatie. Daarbij is het belangrijk voor o.a. de vorming van intelligentie, het stellen van doelen en nemen van beslissingen.

Dopaminetypes zijn dan ook daadkrachtige mensen, hebben b.v. een sterke wil, weten ook hoe ze iets voor elkaar moeten krijgen. Hebben zelfvertrouwen en zijn rationeel. Ze hebben meer met feiten dan met gevoelens en kunnen heel goed omgaan met stress. Zijn snel van begrip en hebben geen moeite met strategisch denken en het oplossen van problemen.

Acetylcholine is dé neurotransmitter voor het (para)sympatische zenuwstelsel. Het zorgt voor de overdracht van de prikkels van de motorische zenuwen naar de skeletspieren en voor een gedeelte van de autonome zenuwen naar de gladde spiervezels en klieren. Deze neurotransmitter is gerelateerd aan de snelheid van het brein. Ook is acetylcholine een bouwsteen voor de beschermingslaag rondom de zenuwbanen, de myelineschede.

Acetylcholine types zijn over het algemeen genomen, gevoelige, sociale mensen, zintuiglijk ingesteld, creatief en mensgericht.

GABA werkt samen met glutamaat wat de tegenhanger is van GABA. GABA is een demper en brengt rust terug in het centrale zenuwstelsel en zorgt voor stabiliteit. Het stopt de stimulering van motorische zenuwen en zorgt daarmee voor de ontspanning van spiervezels. Deze neurotransmitter heeft op deze manier kalmerende eigenschappen die vergelijkbaar zijn met valium.

De GABA types zijn de betrouwbare mensen, die op tijd komen, en beschikbaar zijn wanneer nodig. Ze zijn goed in het plannen, zijn punctueel en kunnen goed organiseren. Echte kartrekkers en houden van opruimen.

Serotonine wordt gevormd uit het essentiële aminozuur tryptofaan. Serotonine synchroniseert het brein en regelt het slaap/waakritme. Serotonine is betrokken bij de eetlust, temperatuur, bloeddruk, stemming en gedrag. Serotonine speelt daarnaast o.a. een rol bij het vernauwen van de bloedvaten en het spontane samentrekken van het maag- darmkanaal.  Het serotonine type is een realist, soms wat impulsief. Maakt graag plezier, houd niet van routines en gewoontes, probeert graag onbekende dingen uit en houd van spanning en uitdaging in b.v. sport.

Hoe kom je erachter wat je neurotransmitter natuur is en waar een onbalans zit?

Profielbepaling volgens Braverman

Doctor Erik Braverman, een Amerikaans breinwetenschapper, heeft een therapeutisch model ontwikkelt om de situatie van het brein in relatie tot de productie van neurotransmitters inzichtelijk te kunnen maken.  Hij heeft daarvoor een uitgebreide vragenlijst gemaakt met als doel inzicht te krijgen in de kracht en verzwakking van de neurobiochemie. De vragenlijst bestaat uit twee delen, het eerste deel bepaald de van nature overheersende neurotransmitter, in het tweede deel wordt bekeken in hoeverre er tekorten in de biochemie zijn binnen het profiel.

Benieuwd hoe het met jou  neurotransmitterprofiel staat? Vraag een persoonlijke test aan en kom te weten waar jou kracht ligt. Leer op welke manier je wat aan je klachten kunt doen en krijg inzicht in je eigen functioneren en je voorkeuren. stuur een mail naar: neurovisie@gmail.com

Kosten

Neurotransmitterprofiel incl. uitleg en basisadvies per mail €76,50

Uitgebreid advies tijdens een consult: € 76,50 per uur (gemiddeld 1,5 a 2 uur)