Gezonde voeding
Gezonde voeding
Gezondheid begint in de mond. “De beste arts staat in de keuken” is niet eens zo’n gekke uitspraak. Als wij ons realiseren dat er minstens 30.000 biochemische processen per seconde per cel plaatsvinden en wij meer dan 100 biljoen van die cellen hebben… En ja, die cellen allemaal gevoed moeten worden met de juiste vitamines en mineralen én daarbij moeten kunnen beschikken over voldoende energie. Dan is het logisch dat je de juiste randvoorwaarden gaat scheppen om je lichaam zo optimaal mogelijk te voorzien van de juiste ingrediënten.
Gezonde voeding is daarom een vast onderdeel binnen de behandeling. Voor iedereen is natuurlijke voeding een gezonde keuze. Kies voor verse ingrediënten in plaats van zakjes en pakjes. In het begin is dat voor een grote groep mensen best lastig, uit ervaring weet ik dat het minder moeilijk is dan het lijkt en dat gezond koken, gewoon erg lekker is.
- Wilt u meer weten over gezonde en verantwoorde voeding, leest u dan bijvoorbeeld het kookboek “Meer weten over (h)eerlijk eten” van Rineke Dijkinga, deel 1 en 2
- Het boek “de Voedselzandloper” geeft uitleg over de voeding die we nodig hebben en de stoffen die het bevat. Het voedselzandloper kookboek is daar een mooie aanvulling op.
- Een leuk en verhelderend boek over gezonde voeding gericht op kinderen, maar ook erg fijn voor volwassenen, heet “Vullen of voeden” van Wilfred en Lili Genee.
- “Broodbuik” van William Davis over het gevaar van gluten.
- Dit zijn maar enkele voorbeelden, er is veel materiaal te vinden, ook op internet.
Intolerantie en allergie
In praktijk NeuroVisie, wordt door middel van biofotonen behandelingen gezocht naar de veroorzaker van intoleranties en allergieën, zodat het lichaam dit probleem zelf kan herstellen. Hierdoor zullen in de meeste gevallen de slijmvliezen weer herstellen, waardoor allergieën verminderen of zelfs helemaal verdwijnen en voedsel beter verdragen wordt. De ervaring leert, dat ook in gevallen waar een genetische component een rol speelt, de tolerantie in de meeste gevallen verhoogd kan worden.
Ons darmstelsel is van de mond tot aan de anus namelijk bekleed met slijmvlies. Door ontstekingen, schimmels, parasieten, hormoonverstoringen, etc. kunnen in dit slijmvlies beschadigingen ontstaan, waardoor moleculen door deze beschermlaag heen kunnen en op plekken terechtkomen waar ze niet thuis horen. Het immuunsysteem, probeert dit op te ruimen, maar krijgt dit uiteindelijk niet meer voor elkaar, waardoor allerlei allergische en andere klachten kunnen ontstaan.
Gluten en lactose
Veel problemen in het spijsverteringssysteem ontstaan door latent aanwezige infectiehaarden in mond (gebit!), keel of sinussen. Bij een grote groep mensen ontstaan als gevolg daarvan, ontstekingen in de darm, waardoor de darm doorlaatbaar wordt voor andere eiwitten Het immuunsysteem komt uiteindelijk onder druk te staan. Toename van ontstekingsactiviteiten, afname van serotonine en daarmee verstoringen van vele regelsystemen kunnen een grote impact hebben op ons brein. Als je moeite hebt met het afbreken van eiwitten die in melk of gluten voorkomen, kan het nodig zijn om lactose- of glutenarm of zelfs lactose- of glutenvrij te eten.
Dit betekent dat bij een glutenvrij dieet alle tarweproducten uit het dieet moeten worden weggehouden en vervangen door glutenvrije producten. Soepen, sausjes, standaard bindmiddelen bevatten vrijwel allemaal gluten en kunnen niet gegeten worden.
Tarwe, rogge, gerst, gierst, haver, en spelt zijn allemaal graansoorten die gluten bevatten en moeten dus vermeden worden. Is er sprake van een lichte overgevoeligheid, dan kan het zijn dat een aantal van de glutenhoudende granen wel verdragen worden, ook kan het zijn dat er een periode van onthouding nodig is om het product weer te kunnen verdragen.
Glutenvrije producten:
- Rijst
- Quinoa
- Amarant
- Soja
- Amandel
- Kastanje
- Boekweit
In de natuurvoedingswinkel zijn diverse uitvoeringen verkrijgbaar, zoals vlokken, meel en meelmengsels. Ook producten gemaakt van deze ingrediënten, zoals crackers, brood en koekjes, zijn hier verkrijgbaar. Gluten maken deeg elastisch en zorgen ervoor dat het luchtig wordt, baksels van glutenvrij meel zijn over het algemeen vrij droog en rijzen niet goed. Cake en koekjes laten zich prima maken met deze ingrediënten. Brood is minder gemakkelijk, zeker als ook gist niet is toegestaan. Gelukkig is brood niet nodig voor een volwaardig dieet en kunnen met alternatieve vervangers prima maaltijden gemaakt worden. Als het slijmvlies aan het herstellen is, kan het voldoende zijn om zuurdesembrood te eten in plaats van brood met bakkersgist. Het eiwit is dan al voor verteerd, waardoor het beter verdragen wordt.
Lactose zit voornamelijk in zuivelproducten, cake, koek en gebak.
- Karnemelk
- Fruitzuivel & yoghurtdrank (Yogho, Fristi e.a.)
- Chocolademelk (Chocomel e.a.)
- Wei-eiwitten / Whey-eiwitten
- Kaas & smeerkaas
- Yoghurt & kwark
- Vla, pap & pudding
- Roomijs & softijs
- Roomboter, halvarine & margarine op melkbasis
- Slagroom & zure room
- Koffiemelk
Minder bekende namen voor de melkcomponenten
- Magere melkbestanddelen & droge melkbestanddelen
- Wrongel
- Wei & weipoeder
- Melkpoeder & melkderivaat
- Caseïne & casenaat
- (Gehydroliseerd) melkeiwit
- Boterconcentraat, boterpoeder & boterolie
- Melkvet
- Melkzout
Er zijn goede vervangers beschikbaar en ook lactosevrije melk is goed verkrijgbaar in de supermarkt. De aanbevolen kookboeken helpen je te leren omgaan met alternatieven. Je eet er niet minder lekker om.
Histamine
Als je overgevoelig bent voor bepaalde Biogene Aminen, dan krijg je het advies om Histamine beperkt te eten. Op Internet zijn veel tegenstrijdige diëten te vinden, dat is lastig, want je wil graag een eensluidend advies geven, maar de praktijk wijst uit, dat dit niet mogelijk is.
Als uit de testen blijkt dat het verstandig is de histamine inname te beperken, dan gaan we kijken naar een individuele afstemming van de beperkingen. Niet iedereen hoeft het strengste dieet te volgen, gelukkig maar, want dit is een van de meest beperkende diëten die er bestaat.
Producten waar veel histamine in voorkomt zijn b.v. alcohol, gist, schimmelkazen, droge worstsoorten, vleeswaren voor op brood, rookworst e.d., vis, met name de geconserveerde en voorverpakte vis. Smaakversterkers zoals ve tsin, soja saus, chocola, noten, banaan, citrusfruit, prei, aubergine, tomaat zuurkool. Kruiden, vanille en kaneel. https://e-officials.shop/beyond-simplex/
Fructose
Een ondergeschoven kindje is het Fructose Malabsorbtiesyndroom (FM). Niet te verwarren met Hereditary Fructose Intolerance (HFL) de erfelijke variant.
De klachten van FM lijken veel op het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Door het ontbreken van, of te weinig van bepaalde enzymen in de darmen, of een onbalans van de darmflora, kan de fructose niet voldoende geabsorbeerd worden in de darmen. Dit geeft een verstoring van de vertering en opname van voedingsmiddelen. Als het weglaten van de bekende triggers, zoals gluten, lactose en suiker niet afdoende werken, kan fructose dus de boosdoener zijn. Door de enorme hoeveelheid toegevoegde suikers (gewone suiker is 50% fructose!) in onze voeding met verstoringen in het microbioom tot gevolg, zien we in de praktijk een forse toename van FM.
Een van de manieren om achter veel verborgen leed te komen is een Microbioom onderzoek. Als gevolg van dit probleem zie je dan vaak een overgroei van schimmels in de darm. In de praktijk kan vervolgens uitgetest worden of Fructose of een andere voedingsstof voor klachten zorgt.
Praktijk NeuroVisie werkt met de Microbioomtesten van BioVis, hier zit ook een globaal voedingsadvies bij wat enorm helpt om de klachten de baas te kunnen worden. Een waardevolle investering van ongeveer €250,-
Fructose zit in heel veel producten:
Denk aan de producten met toegevoegde suikers zoals koek, cake, gebak, snoep etc. maar ook het potje gezonde Honing, de krenten en rozijnen in de muesli, appelsap, banaan, kiwi en mango, sinaasappelsap, frisdranken en limonadesiropen, kokos, aardbei rode kool, bloemkool etc. Er zijn diverse sites te vinden, waaronder die van de natuurdiëtisten, waar veel informatie staat over FM.