Uw therapeut is er van overtuigd dat bewegen een belangrijk onderdeel is van een gezonde levensstijl en gaat daarom een groot avontuur aan. 

Op één April gaat ze vertrekken vanuit Epe voor een voetreis naar Rome. De Praktijk is daarom gesloten van 15 maart tot 15 september.

logo neurovisie

Wat is PMA
 (Progressive Mental Alignment)

De methode

PMA is een methode voor het verminderen of laten verdwijnen van psychische en psychosomatische klachten. Steeds meer mensen hebben last van hyperventilatie, angsten, fobieën en depressiviteit. Sinds de ontdekking van de PMA methode kun je daar permanent mee afrekenen. PMA benadert psychische en psychosomatische problemen op een herkenbare en uiterst effectieve manier die iedereen begrijpt. De resultaten liegen er niet om: de meeste mensen die via deze methode hebben leren werken, geven aan daarna een ‘nieuw leven’ te zijn begonnen. Een bijkomend voordeel is dat deze methode doorgaans heel snel werkt. Jarenlange behandelingen bij de psychotherapeut of de relatietherapeut behoren daardoor definitief tot het verleden. Bovendien word je geleerd je eigen “therapeut” te zijn.

Waarom hebben Bad Clusters zo'n krachtige invloed op je gedrag en gezondheid?

De PMA methode maakt je bewust van wat er gaande is in je eigen onderbewuste brein. Je ontdekt hoe en waarom psychische en psychosomatische klachten en saboterende gedragspatronen ontstaan. Het wordt je daardoor duidelijk hoe je de oorzaken daarvan zelf kunt opspeuren en voor altijd verwijderen uit je systeem. Tijdens sessies van telkens 2 uur word je als het ware persoonlijk geschoold voor het herwinnen van de controle over je leven en relaties. Sommige mensen zijn al na 2 of 3 sessies zover.

Een rationele methode

De PMA methode werkt heel rationeel. PMA speurt via een geavanceerde vraagtechniek naar, recentelijk ontdekte, neurofysiologische “stoorzenders” in je onderbewustzijn. Deze stoorzenders, Bad Clusters genaamd, zijn nare herinneringen als gevolg van pijnlijke, bedreigende of angstige gebeurtenissen. Dit kunnen zeer schokkende ervaringen zijn zoals de dood van geliefden, fysiek geweld, verkrachting, incest, echtscheiding. Het kan echter ook om heel eenvoudig lijkende alledaagse dingen gaan zoals een ruzie, pesterijen of een ontslagkwestie. Bepalend daarbij is uitsluitend hoeveel indruk dat moment op jou maakt. Ben je daardoor in paniek geraakt dan ontstaat er een soort neurologische ‘kortsluiting’ in je brein waardoor binnenkomende zintuiglijke gegevens verkeerd worden opgeslagen.

Hoe weet je of je een bad cluster hebt?

Dat is niet zo moeilijk, die hebben we allemaal!

Waaraan kun je dit merken?

Je merkt dit aan de volgende symptomen:

 • Elke emotie die buiten proporties is
 • Elke vorm van herhaaldelijk onredelijk gedrag
 • Gebrek aan emoties
 • Alle onverklaarbare klachten of emoties die onverwacht en abrupt verschijnen
 • Onverklaarbare lichamelijke klachten
 • Irrationeel gedrag
 • Disfunctioneel gedrag – veel meer uit het leven willen halen maar het niet kunnen
 • Insomnia (slaapstoornis)
 • Moeheid zonder duidelijke reden
 • Depressie
 • Angsten
 • Fobiën
 • Eetstoornissen
 • Alle soorten van verslaving -alcohol, roken, drugs, werk, etc.
 • Faalangst

Waarom hebben Bad Clusters zo'n krachtige invloed op je gedrag en gezondheid?

De paniekgevoelens zorgen voor de kortsluiting, waardoor gegevens onjuist worden verwerkt door ons onderbewustzijn. Want paniekervaringen van extreme dreiging, pijn of angst worden op een andere manier in ons geheugen opgeslagen dan normale gegevens. Om die reden kunnen we ze ons daarna niet zomaar bewust en volledig herinneren. Het vervelende daarbij is evenwel dat alle emoties en lichamelijke reacties van dat paniekmoment ook worden opgeslagen en gekoppeld aan een dergelijke Bad Cluster.

Is dat dan zo erg?

Ja, we moeten beseffen dat alles wat wij dagelijks zien, horen, voelen, ruiken en proeven moet worden geanalyseerd door ons brein. Iets zien is namelijk niet hetzelfde als begrijpen wat je ziet. Ons brein analyseert daarom voortdurend, zonder dat wij ons daarvan bewust zijn. Om dit te kunnen doen heeft het brein vergelijkingsmateriaal nodig. We gebruiken daarvoor alles wat we ooit eens hebben opgeslagen in ons geheugen. Dit omvat alles wat we ooit hebben geleerd of meegemaakt. Bij onschuldige herinneringen is er niets aan de hand. Ons brein gebruikt helaas ook deze vervelende Bad Clusters met hun extreme emotionele lading en lichamelijke reacties. Zodra deze Bad Clusters worden geselecteerd als vergelijkingsmateriaal worden ook de daaraan gekoppelde extreme emoties en lichamelijke reacties actief. Ze kunnen actief worden door het waarnemen van onbelangrijke dingen. Erger nog: ze achtervolgen je, je hele levenlang!

Voorbeeld:

Jaap zit vanmorgen in de keuken. Hij drinkt een kop koffie en eet een beschuit met hagelslag, terwijl hij een krant leest. Hij ziet een foto van een verkeersongeval. Op de achtergrond speelt ‘Yesterday’ van de Beatles. Plotseling begint hij zich erg vervelend te voelen. Zijn hart begint sneller te kloppen, hij begint te zweten en hij krijgt een benauwd gevoel.

Hoe is dat nu mogelijk?

Er is toch niets vervelends of onaangenaams aan de hand? Er gebeurt toch verder niets dat hem stoort? Jawel er gebeurt van alles! Laten we eens kijken wat er later in een PMA sessie naar bovenkwam.

PMA sessie:

Negen jaar geleden is zijn vader omgekomen in bij een verkeersongeval. Ogenschijnlijk heeft dat niets te maken met hoe Jaap zich nu voelt. Let dan even goed op! Jaap wordt ’s morgens vroeg opgebeld. Het is het ziekenhuis. Ze delen hem mee dat zijn vader een dodelijke verkeersongeval heeft gehad. Jaap z’n wereld stort in. Op dat moment ontstaat er een Bad Cluster! Wat voelt hij op dat moment? Hij voelt zich erg vervelend, heeft hartkloppingen, hij begint te zweten en krijgt het benauwd. Dat gevoel wordt gekoppeld aan de Bad Cluster en in de brein opgeslagen. Jaap loopt vervolgens naar de keuken. Verdwaast neemt hij plaats aan tafel waar een beschuit met hagelslag en een kop koffie op hem staan te wachten. Op de radio speelt zachtjes ‘Yesterday’ van de Beatles. Als verdoofd neemt hij een hap van z’n beschuit en spoelt het weg met een slok koffie.

 

Waardoor werd de Bad Cluster actief?

Door herinneringsmomenten. Jaap dronk een kop koffie en at een beschuit met hagelslag, terwijl hij de krant las. Yesterday speelde op de achtergrond. Hij las in de krant over een verkeersongeval. Deze basale gegevens vertoonden voldoende overeenkomst met de inhoud van de Bad Cluster. Ogenschijnlijk onbelangrijke details, maar voldoende om de Bad Cluster te activeren als vergelijkingsmateriaal.
Via de PMA techniek worden deze Bad Clusters naar boven gehaald en de daar aan verbonden emotie in de vorm van fysiologie geëlimineerd. Daardoor verdwijnen al die vervelende emoties en lichamelijke reacties voorgoed! Daarbij is het niet nodig om je hele verleden weer naar boven te halen. We zoeken alleen Bad Clusters. Er wordt dus uiterst selectief gegraven in het verleden.

PMA is beduidend uitgebreider en gaat dieper dan andere therapieën en methoden. De PMA techniek leert je ervaren hoe en waarom je brein je overtuigingen, beslissingen, gedragingen en gezondheid dicteert. Het laat je zien hoe Bad Clusters je gehele leven kunnen beheersen. Het elimineren van Badclusters heeft invloed op elk facet van je leven: je energie, levensvreugde, geheugen, concentratie, beoordelingsvermogen, psychische en lichamelijke gezondheid.